Aspartam – idealnym rozwiązaniem dla cukrzyków

Cukrzyca, uznawana obecnie za jedną z najbardziej podstępnych i niebezpiecznych chorób dwudziestego pierwszego wieku, staje się powoli chorobą cywilizacyjną. Liczba osób chorych niepokojąco i sukcesywnie zwiększa się każdego roku. Życie z cukrzycą na co dzień nie należy do łatwych zadań i wiąże się z licznymi wyrzeczeniami, a przede wszystkim rygorystyczną dietą ubogą w cukier, który podnosi poziom insuliny w organizmie. Tymczasem zdecydowana większość producentów do wyrobu artykułów spożywczych wykorzystuje wysoko kaloryczny i wszystkim doskonale biały, krystaliczny proszek ukryty pod nazwą cukier.

Image

Całkowita rezygnacja ze słodyczy i artykułów spożywczych wzbogaconych białym, krystalicznym cukrem dla zdecydowanej większości cukrzyków stanowi prawdziwe wyzwanie oraz egzamin wytrwałości, a przede wszystkim silnej woli. Cukier bowiem na stałe wpisał się w naszą szarą rzeczywistości, nadając potrawom i wyrobom spożywczym wyjątkowy smak, które decyduje między innymi o popularności danego produktu. Tymczasem dzięki nowoczesnym rozwiązaniom dwudziestego pierwszego wieku, w postaci sztucznych substancji słodzących, występujących głównie pod nazwą Aspartam, nie wykluczają cukrzyków z grona amatorów słodkiej kawy, herbaty czy innych napojów. Zdaniem lekarzy, specjalistów do spraw żywienia oraz dietetyków aspartam jest idealnym rozwiązaniem właśnie dla cukrzyków. Aspartam bowiem nie podnosi poziomu insuliny w organizmie osoby chorej, jest słodki i sprawia, że potrawy i produkty żywnościowe nie tracą swojego wyjątkowego smaku. Słodzik Aspartam jest wielokrotnie mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier, a przy tym znacznie słodszy, dzięki czemu cukrzycy nie muszą rezygnować z mniejszych lub większych przyjemności. Aspartam sprawia, że codzienne życie cukrzyca nie musi różnić się od życia osób zdrowych.

Advertisements